Wat is Rotary?

Op 23 februari 1905 stichtte Paul Harris, een advocaat uit Chicago, samen met drie vrienden een club met het doel te reageren tegen de toenmalige wantoestanden in het zakenleven. De stichters besloten wekelijks te vergaderen per rotatie bij één van de leden, vandaar de naam “Rotary”.

Daaruit groeide Rotary International, de oudste service-club-organisatie en de meest internationale van alle service-club-organisaties ter wereld.

Paul Harris

Rotary International is een vereniging van vertegenwoordigers uit het zakenleven, de administratie en de vrije beroepen die zich bewust willen inzetten voor de anderen, in een wereldwijde actie van dienstbetoon. Ze willen in hun beroepsleven een hoogstaande beroepsethiek uitdragen en alles in het werk stellen om de vrede en de verstandhouding onder de mensen en de volkeren te bevorderen en dit zonder onderscheid van geslacht, ras, taal, huidskleur, nationaliteit, filosofische of godsdienstige overtuiging. Rotary International spant zich in met meer dan 1.200.000 leden verspreid over 165 landen, voor wereldvrede en verstandhouding door middel van een zeer uitgebreide waaier aan programma’s zoals :

• Bescherm de aarde (milieuproblemen)
  • Polio Plus (samen met de Wereldgezondheidsorganisatie kinderverlamming wereldwijd uitroeien)
  • Jeugduitwisselingen en studiebeurzen
  • Rotary vrijwilligers
  • Strijd tegen het drugsgebruik
  • Humanitaire programma’s

Waarom Rotary?

Vriendschap

In onze complexe wereld van vandaag voorziet Rotary in de basisbehoefte naar vriendschap en genegenheid. Dit is één van Rotary’s belangrijkste bestaansredenen sinds de start in 1905.

Eerbied

Eerbied opbrengen voor iedere nuttige activiteit.

Burger in de gemeenschap

Een actieve burger die zich inzet om de medemens te helpen.

Burger in de wereld

Rotariërs zetten humanitaire acties op, ijveren voor de toepassing van strenge ethische principes in om het even welk beroep, en brengen de wereld goede wil en vrede. RI telt wereldwijd ongeveer 30.000 clubs waar je met open armen wordt ontvangen. De organisatie is niet politiek getint. “Service Above Self” is het Rotary motto. Wat rotariërs in naam van Rotary ook doen, zij doen het vrijwillig.

Het ontwikkelen van sociale vaardigheden

Elke week ontmoet je elkaar en leer je van mekaars ervaringen.

Rotary heeft geen geheimen

Rotary heeft geen geheime tekens, geen geheime vergaderingen of rituelen. Rotary is een open gemeenschap van dames en heren die geloven in vriendschap en dienst aan de gemeenschap.